Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Skupina EPP želi okrepiti ukrajinsko trgovino z ukinitvijo carin EU na ukrajinske izdelke.

gettyImages619143326

"Brutalna in nič izzvana vojna Kremlja je ciljala na sposobnost Ukrajine za trgovino, vendar EU lahko in bo vstopila, da bi pomagala oživiti dvostransko trgovino. Z odpravo carin in odprtjem evropskega trga bomo povečali sposobnost Ukrajine za trgovanje z blagom in kmetijskimi proizvodi," je dejal. Poslanka EP Sandra Kalniete, glavna pogajalec Evropskega parlamenta za tako imenovane avtonomne trgovinske ukrepe (ATM) za Ukrajino, pred današnjim glasovanjem o bankomatu v parlamentarnem odboru za mednarodno trgovino.

Bankomat za Ukrajino bo za eno leto opustil vse uvozne dajatve za ukrajinski izvoz v Evropsko unijo. "Ta poteza ni zgolj simbolična - predstavlja našo močno politično zavezanost Ukrajini. S temi ukrepi za liberalizacijo trgovine brez primere smo zavezani pomagati Ukrajini ohraniti svoj trgovinski položaj s preostalim svetom. Ko rečemo, da Ukrajina ni sama v ta boj mislimo," je dejal Kalniete.

Dvostranska trgovina med EU in Ukrajino je lani dosegla najvišjo vrednost več kot 52 milijard evrov zaradi izvajanja poglobljenega in celovitega območja proste trgovine, dogovorjenega med subjektoma, ki je začel veljati leta 2016. Od takrat je trgovina obseg se je podvojil, vendar je ruska invazija močno prizadela ukrajinsko gospodarstvo in trgovino.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje iaittgec Pomagajte nam preprečiti SPAM!