V Rusiji pozno sinoči objavili nov zakon. Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek podpisal nov zakon o prepovedi širjenja domnevno lažnih novic.

diktator putin

Z zakonom se bo tako kaznovalo ne le širjenje "lažnih novic" o ruski vojski, temveč tudi lažno poročanje o dejanjih ruskih vladnih agencij v tujini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nov zakon, ki je bil objavljen v petek pozno zvečer, bo tako vplival na poročanje o delu državnih organov, veleposlaništev ali trgovinskih predstavništev, glede katerih se po ocenah Kremlja pogosto objavljajo lažne informacije.

Za namerno širjenje lažnih informacij pod pretvezo resničnih poročil zakon predvideva globe od 700.000 do 1,5 milijona rubljev oz. od 6.200 pa do 13.300 evrov. Zakon prav tako predvideva zaporno kazen do treh let.

Ruski poslanec Aleksander Činstein je dejal, da je namen zakona podpreti tiste, ki varujejo ruske interese zunaj njenih meja, zato bodo kazni za uradnike bistveno višje. Globe bodo znašale od tri do pet milijonov rubljev oz. od 26.700 do 44.600 evrov, zaporne kazni pa od pet do deset let. Če bi lažne informacije imele resne posledice, pa je zagroženih do 15 let zapora.

Današnji zakon sicer dopolnjuje že obstoječ zakon, ki prav tako omogoča do 15 let zapora za širjenje domnevnih lažnih novic o ruski vojski.

Rusija že dlje časa zaostruje ukrepe proti neodvisnim medijem in aktivistom. Nasprotniki zakone kritizirajo, ker je odločitev o tem, katere novice so resnične in katere lažne, prepuščena oblastem.

Avtor B. B., STA

 

Je to Putinova jahta?

V toskanskem mestu Massia je privezana jahta Šeherezada, dolga 140 meterov in po nekaterih ocenah vredna 700 milijonov evrov. Preiskuje jo italijanska finančna policija, saj obstajajo domneve, da pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Od ruskega napada na Ukrajino in posledično uvedenih sankcij zoper Rusijo je v Evropi zaplenjenih nekaj jaht ruskih oligarhov. Šeherezada je bila v omenjenem mestu že pred dogodki v Ukrajini, in sicer zaradi vzdrževalnih del. V sredo je novinar agencija AFP preverjal, kaj se dogaja z jahto. Na njej ni videti delavcev, ki bi opravljali dela, jahta je predmet preiskave. Vir blizu italijanske finančne policije je komentiral, da lastništva ni vedno lahko potrditi in da je preiskava še v teku. Šeherezada ima dva heliodroma, bazen in kino. Pluje pod zastavo Kajmanskih otokov. Doslej je plula dvakrat, enkrat leta 2020 in enkrat lani, obakrat v letovišče Soči. Kapitan je Britanec, ostali člani posadke so Rusi. Je jahta Putinova? New York Times je poročal, da so ameriški preiskovalci zbrali dokaze, ki luksuzno jahto povezujejo s Putinom. Po drugi strani Italian Sea group, podjetje, ki v mestu Massi izdeluje plovila, trdi, da je ni možno povezati z ruskim predsednikom Putinom. Kapitan Šeherezade je pri tem za New York Times zanikal, da bi bil Putin lastnik, dodal je tudi, da ga na barki nikoli ni bilo. Na vprašanje, kdo pa je lastnik, ni želel podati odgovora. Italija je zaplenila imovino ruskih oligarhov v ocenjeni vrednosti, višji od 800 milijonov evrov.

putinova jahta