NATO ne bo fizično posredoval v Ukrajini, vsekakor pa podpira boj Ukrajine proti ruski okupaciji in proti Putinu. V Latviji prepovedali simbole ruske in sovjetske agresije!

stolteberg danes

Dodal je, da se Nato "zavzema zase" in je pomagal pri usposabljanju na tisoče ukrajinskih vojakov.

 

 

Latvijski parlament je danes prepovedal javno razkazovanje črke “Z” in “V” – simbola poveličevanja ruske invazije na Ukrajino. Gre za amandmaje k zakonu, ki prepoveduje komunistične in nacistične simbole.

Medtem ko slovenski levičarji niso sposobni niti deklarativno obsoditi vseh totalitarizmov hrkati, saj menijo, da je komunizem boljši od ostalih, baltske države že dolga leta izvajajo lustracijo, k temu sodi tudi prepoved totalitarnih simbolov.

Latvijski parlament je že leta 2013 prepovedal nacistične in komunistične simbole, danes pa so k zakonu dodali še prepoved javnega poveličevanja ruskih simbolov “Z” in “V”, ki glorificirata agresijo nad Ukrajino. Za kršitelje prepovedi bo noveliran zakon določal do 350 evrov kazni za fizične osebe in do 2900 evrov kazni za pravne osebe.

Konec naredili tudi sovjetski glorifikaciji
Poleg prepovedi simbolov Z in V zakon prepoveduje praznovanje zmage v drugi svetovni vojni okoli spomenikov sovjetske vojske. Baltske države kot so Litva, Latvija in Estonija so bile poleti 1940 nasilno aneksirane k Sovjetski zvezi, zato je glorificiranje “dneva zmage” 9. maja tudi poveličevanje mednarodnega zločina, je izjavil predsednik parlamenta Eglis Levits.

PIŠE:Sara Kovač