HIŠNI ANSAMBEL AVSENIK V DOLINI PRI TRSTU - 10. JULJ 2021

Praznovanje godu farnega in občinskega zavetnika Svetega Urha, bo letos v Dolini pri Trstu obeleženo z dvema osrednjima dogodkoma in sicer z bogoslužjem in posbenim kulturnim programom. Praznovanje se bo začelo v soboto 10. julija ob 20.30 uri s slovesno ustanovno mašo na čast Svetemu Urhu v dolinski prafarni cerkvi sv. Urha škofa.

avsenik2

Po bogoslužju se bo kulturni program predvideno ob 20.00 uri nadaljeval na cerkvenem obzidju, kjer bodo odkrili in blagoslovili spominsko obeležje ob 70. obletnici začetka gradnje porušenega dolinskega zvonika. Višek praznovanja pa bo dogodek doživel s koncertom originalnega Hišnega anambla Avsenik iz Begunj na Gorenjskem, s katerim želijo organizatorji proslaviti tudi 30. obletnico slovenske države.

Ohranjanje običajev

Praznovanje svetega urha je najstarejši dokumentiran praznik na ozemlju dolinske občine, čigar prve omembe segajo v leto 1263. Svetemu Urhu, ki je umrl 4. julija leta 973 in je bil kanoniziran v svetnika na obletnico dneva svoje smrti leta 993 so v dolini posvetili obstoječo plebanijsko cerkev že na koncu 12. stoletja. Po vsej verjetnosti ima zasluge, za širjenje čaščenje sv. Urha v naših krajih grof Ulrich Sempt – Ebersberg iz bavarske, tast Istrskega grofa Vecelinota in stari oče po materini strani Azike, ki je bila dobrotnica tržaške cerkve. Grofa Ulricha Sempt – Ebersberga je sv. Urh augsburški tudi krstil ob rojstvu. Po drugi strani pa imamo v tistem obdobju, ko so gradili novo dolinsko cerkev tudi dva tržaška škofa, ki sta tkovala prijateljske odnose s svetnikom. To sta škofa Starchand (933-966) in
Reginold (966-991) oba iz Eichstäta. Praznovanja Svetega Urha so v dokumentiranih virih zelo dobro opisana in na podlagi teh se ve, da se je v Dolini vsakega 4. julija odvijal veliki semenj v prisotnosti tržaškega škofa in najvišjih predstavnikov oblasti iz Trsta in ob tej priložnosti je škof izvajal tudi sodno oblast.

Spominsko obeležje zvoniku

Letos mineva natanko sedemdeset let, od začetka gradnje porušenega dolinskega zvonika. Na pobudo podjetnika Marjana Gropajca in dolinske župnije bodo med
slovesnostjo odkrili spominsko obeležje vaščanom, ki so zaslužni za izgradnjo novega zvonika, ki krasi osrednji kraj dolinske občine. Zaslužni vaščani so Mario Gropajc, Jože Pangerc, Jožef Smotlak in Franc Krmec.

Stari cerkveni zvonik se je prvotno nahajal na desni strani glavnega cerkvenega pročelja in je prvič omenjen že leta 1359. Leta 1790 je dolinski dekan odredil gradnjo novega, 26 metrov visokega zvonika, ločenega od cerkvene stavbe. Gradnjo stolpa, ki se je zaklljučila leta 1792 so finančno podprli domačini in cesarska dvorna
komora v Grazu. Stari zvonik so porušili, zvonove iz 17. stoletja so namestili v novi zvonik in obenem so obnovili še notranjost cerkve.

Med ihto prve svetovne vojne, je v noči 26 marca 1918 mogočna strela med nevihto trčila v zvonik in ga do tal porušila. Na cerkvenem obzidju je bil postavljen nadomestni zvonik. Sedanji stolp je bil sezidan šele leta 1953 med Zavezniško upravo Tržaškega svobodnega ozemlja. Zvonik je visok 33 metrov in ima tri zvonove posvečene Sv. Urhu, Sv. Martinu in Blaženi Devici Mariji.

Hišni ansambel Avsenik

program svurh
Po odkritju spomenika bo na obzidanem prostoru pred cerkvijo na vrsti slovesni koncert ob 30. obletnici slovenske države, ki ga z dolinsko župnijo prirejata krovna organizacija SSO (Svet slovenskih organizacij) in Srednjeevropski inštitut Josipa Pangerca iz Doline. Avsenikova glasba je v Dolinski občini še zelo občutena, saj je Ansambel bratov Avsenik prvič nastopil na dolinski Majenci že leta 1953. Slavnostna govornika bosta predsednik Sveta Slovenskih organizacij gospod Walter Bandelj in predstavnik ministrice dr. Helene Jaklitsch, gospod državni sekretar dr. Dejan Valentinčič. Na dogodku sodeluje tudi pritrkovalska skupina Turn iz sosednje župnije Mačkolje. Na prireditvenem prostoru bodo razstavljena umetnostna ročna dela članov domačega društva Hopla, ki ga sestavljajo ljubiteljski umetniki.

Udeleženci se za rezervacijo mest lahko predhodno najavijo na e-mail naslovu:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. , ali na telefonski številki (+39) 040 9654540.