Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Z veseljem vam sporočamo, da je Regionalna razvojna agencija Posavje uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja. Prijazno vabljeni v Digitalno grajsko sobano, kjer si boste lahko ogledali zgodbe sedmih veličastnih gradov Posavja in njihove okolice.

7velicastnih

RRA Posavje je za operacijo e-Gradovi Posavja uspešno pridobila sredstva preko javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo “za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 zaradi epidemije COVID-19”. Vrednost sofinanciranja znaša 258.000,00 €, projekt pa se bo izvajal do oktobra 2021. Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter občine regije Posavje – Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče in Bistrica ob Sotli. Operacija e-Gradovi Posavja izkazuje odlične rezultate, pod vodstvom vodje operacije Nataše Šterban Bezjak in koordinatorke Ane Jurečič Martinčič. V okviru projekta so predvidena sredstva za digitalno inoviranje kulturne dediščine in usposabljanja zaposlenih na področju gostinstva in turizma. Cilji operacije so dvig kakovosti turistične ponudbe destinacije Čatež in Posavje, digitalno inoviranje kulturne dediščine gradov Posavja, krepitev kompetenc zaposlenih na področju turizma in gostinstva ter usmerjati obiskovalce k obisku posavskih gradov.

7velicastnih3

Namen operacije je z digitalnim inoviranje kulturne dediščine Gradov Posavja in povezane ponudbe ustvariti edinstveno turistično doživetje ter destinacijo Posavje in Čatež pozicionirati v nacionalnem in mednarodnem prostoru kot unikatno turistično destinacijo. Glede na razmere je potrebna prilagoditev razvoja turistične ponudbe zaradi epidemije COVID-19, preko spodbujanja digitalnega inoviranja slovenske kulturne dediščine in krepitve kompetenc zaposlenih na področju turizma v destinaciji.

7velicastnih5

Pod okriljem operacije e-Gradovi Posavja, ki jo vodi Regionalna razvojna agencija Posavje, se je v zadnjih mesecih izvajalo digitalno inoviranje kulturne dediščine gradov Posavja, ki bo gostom omogočilo večdimenzionalno doživljanje kulturne dediščine. Digitalizirane vsebine kulturne dediščine gradov, ki so na ogled v Digitalni grajski sobani, so prezentirane na atraktiven način preko 3D modelov, 360-stopinjskih posnetkov in videa s 3D modeli in prikazi ponudb vključenih gradov. V sklopu aktivnosti digitalnega inoviranja smo izvedli tudi notranje zajeme treh gradov (grad Brežice, grad Rajhenburg in samostan Kostanjevica na Krki) v obliki oblakov točk, ki se bodo lahko v prihodnjih projektih nadgradili v 3D prikaze notranjih prostorov.

7velicastnih2

Gradovi, ki so bili predmet digitalnega inoviranja so grad Rajhenburg, grad Brežice, nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki, grad Sevnica, grad Mokrice ter grajski ruševini Svibno in Kunšperk. Grajski ruševini sta zajeti v obliki poskusa 3D rekonstrukcije.
Vsebine so na ogled preko atraktivnih in sodobnih digitalnih medijev, kot so hologrami in VR očala v Digitalni grajski sobani v Termah Čatež. Digitalna grajska sobana je vzpostavljena kot skupen doživljajski prostor gradov Posavja, obiskovalci pa jo bodo lahko obiskali od 5. 7. 2021 dalje. Digitalna grajska sobana bo poskušala z zanimivimi digitaliziranimi prikazi obiskovalce navdušiti nad kulturno dediščino veličastnih gradov Posavja ter jih motivirati za obisk gradov. Obiskovalci bodo lahko tudi preizkusili novo spletno aplikacijo e-Gradov Posavja, s katero bodo lahko potovali po vseh sedmih gradovih in raziskovali njihove skrivnosti ter legende. Kdor bo uspešno raziskal vse skrivnosti vseh sedmih gradov, bo lahko sodeloval v velikem nagradnem žrebanju. Velika nagrada bo skrivnostno doživetje na destinaciji Čatež in Posavje. Aplikacija vas bo popeljala na čarobno pot bogate zgodovine posavskih gradov, kjer boste zbirali legendarne grajske artefakte, jih pretvarjali v čudovita grajska doživetja in odkrivali veličastne posavske modrosti.

7velicastnih4

Povezava do aplikacije e-Gradov Posavja: www.egradovi-posavja.si

Cilj digitalnega inoviranja kulturne dediščine ni le izdelava 3D modelov s prikazi na digitalnih medijih. Digitalne vsebine odo obogatile turistično ponudbo destinacije in ustvarile novo turistično doživetje, ki podpira zgodbo zelene butične Slovenije. Obenem pa tudi širšo množico z atraktivnimi digitalnimi vsebinami navdušilo nad spoznavanjem in ohranjanjem kulturne dediščine in pripomoglo k razvoju spoštljivega odnosa do dediščine naših prednikov.

7velicastnih1

Če ste že navdušili za raziskovanje gradov Posavja preko atraktivnih 3D modelov in ostalih digitiziranih vsebin, boste povsem obnemeli ob razkritju novega 5-zvezdičnega doživetja. Pripravite se na edinstveno doživetje Sedem veličastnih, ki bo svojo premierno razkritje doživelo v septembru. Podali se bomo po poti Kraljice Posavskih doživetij - pot med grajskimi zgodbami sedmih veličastnih gradov. S 5-zvezdičnim doživetjem se boste podali v užitke grajskih trenutkov, ki ustvarjajo spomine. Sedem gradov s slikovito zgodovino. Pet še vedno mogočnih in dva, ki ju je zob časa resda načel, a vas prevzameta z grajskimi zapisi in legendami lokalnega okolja.

7velicastnih10
V mesecih februar in marec 2021 je RRA Posavje v sklopu projektnih aktivnosti izvedla cikel izobraževanj in interaktivnih delavnic za krepitev kompetenc zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Delavnice so bile zelo dobro obiskane, posebne pozornosti pa je bila deležna zadnja izmed vseh – Delavnica na temo ohranjanja in prezentacij kulturne dediščine in e-Gradov Posavja. V ciklu šestih delavnic so bile poleg prej omenjene naslovljene tudi teme pristopov zelenega okolja, pridobivanja znanj na področju identificiranja turistične ponudbe, razvoja butične ponudbe, dviga kakovosti ponudbe v gastronomiji in vedno zelo pomembe - komunikacije. Za krepitev kompetenc so poskrbeli odlični predavatelji, ki so s strokovnostjo podali udeležencem zgoraj navedene vsebine. V sklopu aktivnosti za krepitev kompetenc zaposlenih v gostinstvu in turizmu sta bili izvedeni tudi dve strokovni konferenci na temo gradov Posavja v povezavi z gastronomijo, in sicer septembra 2020 in letos junija.
RRA Posavje bo še naprej nadaljevala z izvajanjem aktivnosti v sklopu operacije e-Gradovi Posavja in bo tudi po zaključku operacije – 15. 10. 2021 nadaljevala z aktivnostmi za spremljanje trajnosti rezultatov operacije.

7velicastnih6

 Ste pripravljeni na novo grajsko dogodivščino? Vljudno vabljeni, v Digitalni grajski sobani vas z veseljem pričakujemo.

Lokacija: Digitalna soba se nahaja v Termah Čatež, ob Slaščičarni Urška.
Odpiralni čas: ponedeljek – petek, 8.00 – 12.00, 18.00 – 22.00

 7velicastnih7

Kontaktna oseba za vsa vprašanja glede operacije e-Gradovi Posavja je Nataša Šterban Bezjak, vodja službe za projektno sodelovanje in vodja operacije e-Gradovi Posavja.
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., tel.: 07/488 10 51.

7velicastnih8

Spremljajte nas na www.posavje.com in FB profilu Posavje – polno priložnosti (https://www.facebook.com/posavjepolnopriloznosti)

7velicastnih9

RRA Posavje izvaja operacijo e-Gradovi Posavja, ki je bila prijavljena v sklopu javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo “za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 zaradi epidemije COVID-19”. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020«, prednostne osi: »Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«; prednostne naložbe: »Razvoj in izvajanje novih poslovnih modelov na MSP, zlasti v zvezi z internacionalizacijo«; specifičnega cilja: »povečanje mednarodne konkurenčnosti MSP«.
www.eu-skladi.si