Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica KLIKlogo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Madžari so dokaz, da je negativni trend rodnosti mogoče obrniti navzgor

Med leti 2010 in 2019 so jo zvišali za 24 odstotkov, medtem ko je v istem obdobju med Finci, le-ta upadla za 27,8 odstotka!

infant

Z razliko od zahodne Evrope, ki poskuša rešiti svoje nezavidljivo demografsko stanje preko spodbujanja priseljevanja, pa so Madžari ubrali povsem drugačno pot, ob čemer so začetni rezultati obetavni. Že pred epidemijo je bila, ko govorimo o demografiji, Evropa soočena s temačno vizijo. Stopnja rodnosti je namreč znašala manj od 2,1, kar predstavlja rdečo linijo obnavljanja prebivalstva.

Prav zato ni prav nič nenavadno, da evropska populacija predstavlja vse manjši del svetovnega prebivalstva. Vendar pa ne gre za povsem enakomeren pojav, saj nekatere zahodnoevropske družbe doživljajo manjši padec števila prebivalcev, v nekaterih primerih pa je ta trend celo obraten. Vendar pa je ta slika varljiva, saj se v državah, ki doživljajo pozitivno demografsko rast, ne gre zahvaliti pripravljenosti avtohtonih prebivalcev, da bi imeli otroke, marveč rastočemu številu priseljencev, ki običajno prihajajo z drugih celin, poroča Remix News.

Trije ključni razlogi za nizko rodnost v EU so: pomanjkanje želje imeti otroke, upad števila avtohtonih prebivalcev in hitro staranje prebivalstva. Računa se, da bo do leta 2050 evropsko prebivalstvo predstavljalo zgolj štiri odstotke svetovnega prebivalstva. Ta trend pa daje Evropi zelo slabo perspektivo za njeno umestitev v svetu, saj gospodarstvo najstarejše celine glede na svetovni BDP upada. Lani pa je epidemija še dodatno prizadela vse bolj starajočo se celino z vse manj otroci in ji prizadejala enormno škodo.

madzarskadruzina

Decembra 2020 se je število rojstev v Španiji zmanjšalo za 20 odstotkov glede na leto prej, v Franciji pa za 7 odstotkov in nato za 13 odstotkov januarja. Madžarska vlada pa je ob tem uvedla več mehanizmov, da bi obrnila ta škodljiv trend v svoji državi. Posledično se je stopnja rodnosti postopoma zvišala z 1,25 na 1,49, nato pa je po objavi Akcijskega načrta za zaščito družine leta 2019, ta stopnja (na žensko), tako rekoč v enem letu povzpela na 25-letno najvišjo vrednost, in sicer na 1,55, s čimer je sedaj Madžarska nad povprečjem EU, medtem ko evropsko povprečje vse od leta 2017 upada. Med leti 2010 in 2019 je bil na Madžarskem zaznan največji napredek znotraj EU, saj se je stopnja rodnosti povečala za 24 odstotkov. Nasprotno pa je bil največji padec zabeležen na Finskem, kjer se je želja po tem, da bi ljudje imeli otroke, v enakem obdobju, zmanjšala za 27,8 odstotka.

PIŠE Domen Mezeg (Nova24TV)

Pin It

Iskalnik po strani

Danes na programu

Mešana glasba
09:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
18:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
Sodelujemo...

Vremenska napoved

Radio Sevnica

Loading radio ...

SPONZORJI

logo asdvs

Z vami je Radio Sevnica v živo!

radio online

Radio Sevnica v ŽIVO

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save