Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Ni le čudovita dvakrat razprodana slikanica, ki bo vašemu otroku pomagala spoznavati reči, ki se jih ne da kupiti, razvijala hvaležnost in sočutje do drugačnih.

aleksandra

Hanina Božična želja je tudi humanitarni projekt, ki pomaga otrokom invalidom (hanina božična želja namreč govori o deklici na invalidske vozičku), podprli pa so ga že številni znani slovenski obrazi.

 

Avtorica Aleksandra Pinterić, ki jo v tujini poznajo pod imenom Alex Pin.

Hanina božična želja je ena izjemno redkih slikanic, ki otroku na čuten in poseben način predstavlja tematiko nematerialnih želja in jim pomaga pri razumevanju drugačnosti. Zgodba govori o deklici Hani, ki je na invalidskem vozičku in si za božič zaželeli, da bi rada shodila in željo napiše tudi Božičku. Božiček želje razporeja v škatle, a na koncu mu v rokah ostane Hanino pismo, ki ne sodi v nobeno škatlo – ne v tisto za knjige, punčke, žoge ali druga igrače. Božiček za božič obišče Hano in ji pove, da ji želje ne more izpolniti. Z malo čarovnije dobi Hana lepo izkušnjo in z njo tudi bralec, ki knjigico zagotovo ne more prebrati do konca, brez da bi se mu pošteno orosile oči.

Avtorica, Aleksandra Pinterič, je o knjigi in projektu povedala, da se ji uresničujejo sanje in da je neizmerno hvaležna za tako izjemen odziv na tretjo izdajo slikanice in da zaradi tega velikokrat ne more spati. Poleg slovenskega pa je Aleksandri uspel tudi preboj na tuj trg, z angleško in špansko verzijo knjige. Dodala je, da ji vsa lepa mnenja o knjigi, ki jih dobiva na domačih tleh, dajejo energijo in moč, da knjigico in lepo noto projekta spoznajo tudi drugje po svetu.

»Slikanica Hanina božična želja je nastala po resničnem dogodku o deklici na invalidskem vozičku, ki si je za božič zaželela, da bi rada shodila. To me je spodbudilo, da napišem čutno in srčno zgodbo, ki mladega in odraslega bralca popelje v notranji svet razumevanja sočutja, ga pusti v globokem razmišljanju in ga spodbudi k iskanju reči, ki v življenju pomenijo več od materialnih stvari. Zgodba je kar nekaj časa tlela v meni, saj sem čakala na pravo idejo, nakar sem nekega dne videla otroka z invalidskim vozičkom na gugalnici in porodila se mi je veliko večja vizija, kot sem si sprva predstavljala. Tako sem leta 2013 prvič izdala slikanico HANINA BOŽIČNA ŽELJA, ki jo je ilustrirala Klaudija Sakovič. Slikanica je bila hitro razprodana, saj smo del sredstev od nakupa slikanice namenili za postavitev gugalnic za invalide. Projekt je bil tako uspešen, da smo na koncu skupaj z lokalnimi skupnostmi postavili kar deset takih gugalnic po Sloveniji in omogočili otrokom na invalidskih vozičkih, da se lahko tudi oni gungajo na otroških igriščih, kot ostali otroci. Projekt sta podprla Vlasta Nussdorfer, takratna varuhinja človekovih pravic v Republiki Sloveniji in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. V 2015 je bila narejena druga izdaja slikanice, ki je bila prav tako razprodana. Letos je knjigica dobila popolnoma novo podobo za katero je poskrbela kanadska ilustratorka Laura Catrinella.

 maja

Poleg knjigice, ki je letos dobila čisto novo podobo, pa je nastala še zvočna pravljica, kateri je glas posodil eden izmed najbolj prepoznavnih pripovednih glasov pri nas, Jurij Souček, ki bo otroke popeljal v svet globlje domišljije in sočutja. Izjemen glas Jurija Součka je tisti, ki ga pozna vsaka slovenska duša in prav on je tisti, ki bo Hanini zgodbi podal novo globino, dušo in karakterne razsežnosti.

 

Utrinki iz studia med snemanjem.

Jurij je o knjigici povedal: »Lepa knjiga. Preprosta. Ko sem bral, sem komaj čakal, kaj se bo naprej zgodilo. Lepo!« Poleg Jurija pa boste v zvnočni pravljici slišali še kakšen prepoznaven glas, med drugim od Srđana Milovanovića.


Knjiga Hanina božična želja vam bo pomagala otroka učiti, kako:​

pomembna je hvaležnost,

sprejemati samega sebe, takšnega kot si, biti dober in sočuten do drugih, pomembne so reči, ki se jih ne da kupiti, iskati rešitve za vse izzive v življenju.

ALEKSANDRA O HUMANITARNOSTI

Aleksandra na vprašanje humanitarnosti in svojih projektih odgovarja: »Vsekakor je to kapljica v morje in v tem ogromnem oceanu sem samo začutila, da je prav, da pokažem na to, da se imajo vsi otroci pravico smejati in igrati skupaj. Simbol tega je zame gugalnica, zato sledim cilju, da postavljam gugalnice za te otroke po svetu. Rada pa bi razvila tudi eno preprosto igralo, ki bi omogočalo košček inkluzije teh otrok. Rada sem se vedno lotila nekaj novega. Tako sem delala humanitarno akcijo za Vukovar daleč nazaj, odigrala več kot 100 lastnih gledaliških otroških iger, izdala 10 otroških slikanic, izdala celo CD z otroškimi pesmicami, dobila sem nagrade za knjige in se lotila tudi pisanja knjige za starše. Zadnjih 10 let sem delala kot coach in ob tem rastla skupaj s strankami. Ravno tako je pred tem delo v šolstvu prineslo svojo kreativnost. Zelo so me zaznamovale gugalnice za invalide in celoten projekt, ki smo ga pred leti izvedli. Sedaj pa sem se vrnila nazaj h knjigam in si želim predvsem pokazati staršem, kako zelo lahko otroku pomagajo graditi notranji svet, ker s tem vidim,da lahko pomagam dvema generacijama naenkrat in takoj prispevam k novi prihodnosti.«

 

KDO JE ALEKSANDRA PINTERIČ:

Pisateljica, nekoč učiteljica razrednega pouka, danes pa podjetnica in mentorica znanj za življenje. Najraje je mama, vedno pa jo ganejo zgodbe o življenju, številne stiske in potrebe otrok. Je avtorica več inovativnih knjig za otroke, skozi katere otrokom in odraslim kažem pot do samozavedanja, pomagam staršem pri vzgoji in osebnem razvoju, predvsem pa jim želim vlivati vero vase, jih učiti kako okrepiti vztrajnost, odločnost in samozavest. Njene knjige so močno prepojene s filozofijo, ki poudarja srčnost, prijateljstvo, strpnost in hvaležnost in misli, da so to glavni razlogi za tako izjemno prodajo njenih knjig v zadnjih letih.

 

Največji uspeh sta doživeli knjigi Hanina božična želja (za otroke) in knjiga A maš jazbeca (za odrasle). Pozornost slovenske pedagoške stroke je vzbudila z inovativno izvedbo projekta po svoji knjigi Veliki nemarni škornji, s katerim je prispevala k trajnejšemu znanju, kalitvi inovativnih idej in vzpostavitvi višjih moralnih vrednot v odnosu do sočloveka, narave in okolja. Knjiga je prejela nagrado za inovativnost na razpisu INATRI pri Gospodarski zbornici Slovenije. Slikanica Pepi in njegovo gnezdo, ki je bila njena prva knjiga za otroke, pa je bila nagrajena kot najboljša ekološka slikanica 2013.

 urska

Že v otroštvu je spoznala, da si najbolj želim pomagati ljudem in jih voditi, da začnejo živeti notranje mirno in zadovoljno življenje z vsem srcem. »Neizmerno rada pomagam ranljivim ciljnim skupinam in otrokom. Svojo energijo črpam iz ideje po boljšem življenju za vse ljudi. Moje vodilo je, da je vsak dan tisti dan, ko nam lahko uspe uresničiti želje in zastavljene cilje. Moje poslanstvo je ponovno priklicati nasmeh na obraze otrok, kar delam skozi knjige in številne druge projekte, ki so povezani z otroci.

Posebno mesto v mojem življenju je odigrala slikanica Hanina božična želja in vse, kar sem s to slikanico naredila. V težkih trenutkih so me pozitivna mnenja mentorjev, mamic in vseh, ki so knjigo prebrali, spodbujala, da sem šla naprej, vse otroške želje pa so mi dajala upanje, da delam nekaj dobrega«, je povedala in dodala, da je začela pisati knjige za otroke, ko je postala mama. Za sabo pa nosi tudi težko izkušnjo, o kateri je spregovorila:« Po porodu sem se soočala s poporodno depresijo in pisanje mi je terapevtsko pomagalo, da je lahko ponovno zadihala s polnimi pljuči. V prostem času, ko ne pišem knjig, rada kuham, meditiram, berem, preživljam čas s sinom, v naravi, še posebej rada obiskujem gozdove, potoke, jezera. Moja skrita nematerialna želja je, da bi vsi ljudje v sebi prepoznali resnico brezpogojne ljubezni in jo v vsakem trenutku tudi živeli.«

Več o knjigici, ki je trenutno na voljo po znižani akcijski ceni, preberite na www.alexpin.info. Na strani pa vas čaka tudi BREZPLAČNA POBARVANKA. Ob nakupu knjigice pa še darila- zvočni posnetek z Jurijem Součkom in vstopnica za spletno delavnico za: Božiček ne uči otrok o hvaležnosti, ki bo 3.12.2020, ob 20:00.

Hanino božično pravljico že prebirajo številni znani, med drugim Tinkara Kovač, Alya, Sebastian, 6 Pack Čukur, Kaly Kolonič, Urška Majdič, Denis Porčić- Chorchyp, Maja Založnik, Daša Podržaj, Alenka Husić iz Bepop in drugi.

Hanino božično željo lahko kupite kot knjigico ali zvočno pravljico.

Na spletni strani pa vas čaka tudi likovni natečaj in lepa presenečenja.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje ytwzlimp Pomagajte nam preprečiti SPAM!