Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Poslanca SDS Anja Bah Žibert in mag. Dejan Kaloh sta vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma izdaje tajnih podatkov.

ziber kolah

Na današnji novinarski konferenci sta podala obširnejšo razlago razlogov za ovadbo. Kot je dejala gospa Anja Bah Žibert, ne gre samo za zlorabo KNOVS-a v politične namene, ampak tudi za:
• ogrožanje delovanja obveščevalno-varnostnih služb,
• ogrožanje delovanja varnostnih služb,
• ogrožanje nacionalne varnosti.
Kot člana KNOVS-a sta poslanca bila dolžna naznaniti sum kaznivega dejanja, saj je to v interesu države. Poudarila sta, da so bili kršeni nekateri členi:
• Kazenska zakonika,
• Zakona o tajnih podatkov,
• Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb
• Poslovnika KNOVS-a.
Po besedah Anje Bah Žibert je bila javnost seznanjena, da je 3. 11. 2020 bila imenovana nadzorna komisija, ki je opravila nenapovedan nadzor na NPU in SOVI. Iz medijev se je lahko podrobno in natančno izvedelo, kaj je bil predmet nadzora in kje je bil predmet nadzora. Glede na to, da so znani člani nadzorne skupine, je sum zožen na posamezne osebe. V medijih so bile tudi predstavljene nekatere podrobnosti, za katere niti člani KNOVS-a niso vedeli. Govorimo lahko o popolni zlorabi KNOVS-a, ki se v demokratični družbi ne bi smela zgoditi. V poslanski skupini SDS si ne želimo, da
je deseti sedež KNOVSA tisti sedež, ki ga imajo predstavniki medijev. KNOVS jasne naloge, pooblastila in sestavo. Mag. Dejan Kaloh je izpostavil, da je ovadba podana zoper neznanega storilca, gre pa najverjetneje za enega izmed članov KNOVS-a. Kazenski ovadbi je predložen predlog izvedb posameznih preiskovalnih dejanj. Kot priče poslanca Bah Žibert in Kaloh predlagata predstavnike nadzorovanih služb, ki so bili na posamičnih nadzorih, da se ugotovi, v kakšnem obsegu je do izdaje tajnih podatkov prišlo. Dva medija sta v istem dnevu v razmiku nekaj ur po opravljenih nadzorih na generalni policijski upravi, na NPU in na SOVI, poročala zelo vsebinsko, s točnimi podatki, ki ne puščajo nobenega dvoma, da je neznani storilec iz ožjega kroga petih ljudi, ki smo bili na nadzoru. Pri nadzoru na SOVI po besedah Kaloha obstaja bojazen, da je bil ogrožen nacionalni interes Slovenije. Kot se je lahko prebralo v teh dveh medijih, so se člani KNOVS-a pogovarjali tudi o nasilnih protestih, ki so se dogajali v četrtek. Operiralo se je z določenimi imeni in obstaja bojazen, da novinarji dveh medijev (24ur.com in Dnevnika) ta imena tudi posedujejo. Glede na to, da se je na 24 ur pojavil članek ob 15:10, nadzor pa je bil končan ob 15.30, lahko sklepamo to, da je nekdo predhodno seznanil novinarje. To je bil nekdo, ki je vedel, kaj se bo spraševalo in katere so teme nadzora. Mogoče je tudi, da je bil nekdo od članov KNOVS-a ozvočen. Kaloh je poudaril, da je kazen za izdajo tajnih podatkov do 3 leta zapora, zato morajo akterje, ki so zaenkrat neznani, tovrstne metode zelo skrbeti, kajti člani KNOVS-a so zavezani, da so zadeve in informacije, ki jih na nadzoru pridobijo, zadržijo sami zase. Če se vsebina nadzora pojavi v medijih še celo prej, kot je sam nadzor zaključen, je jasno, da je nekdo te tajne podatke izdal. Poslanca upata, da bo specializirano državno tožilstvo s posebno skrbnostjo preučilo to ovadbo, saj gre za zgodovinsko odtekanje podatkov na samem nadzoru. Zgodovinsko v kontekstu obsega izdaje tajnih podatkov, saj so kar v 3 nadzorovanih službah podatki pricurljali v javnost oz. omenjena medija in to vsebinsko povsem natančno.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje gonijray Pomagajte nam preprečiti SPAM!