"Spomin" ansambla IGOR IN ZLATI ZVOKI

Čeprav nas jesen že nekaj časa razvaja z mavrično barvitostjo, pa nekje skrito v naših srcih še vedno morda čutimo utrip poletne romance. Naj ne mine! Zato vam za lepe spomine pošiljamo našo priredbo zimzelene melodije...

igor zlati zvoki

„Spomin“

glasba: Vladimir Stiasny

besedilo: Lev Svetek

aranžma: Igor Podpečan

v izvedbi ansambla IGOR IN ZLATI ZVOKI

in bo uvrščena na album ob njegovi 25. letnici

(izid spomladi 2017)

­­­­­­_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

ansambel Igor in zlati zvoki
www.igorinzlatizvoki.com
www.igorpodpecan.eu

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

­­­­­­_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Avtor melodije za skladbo Spomin je slovenski skladatelj in zobozdravnik Vladimir Stiasny (* 3. oktober 1927, † 21.september 2010) , Golnik.  Uveljavil se je leta 1959 na drugem opatijskem festivalu, kjer je tekmoval s pesmima Spomin in Prišla je pomlad, ki sta ju peli Marjana Deržaj in Beti Jurkovič. Prišla je pomlad je dobila eno od nagrad, Spomin pa je postal slovenski evergreen, ki je bil po tem poznan predvsem v izvedbi Beti Jurkovič.

Stiasnyja lahko označimo kot pomembnega pionirja slovenske zabavne glasbe, najbolj znan je kot avtor glasbe za skladbo Mandolina, ki je leta 1962 na prvem festivalu Slovenska popevka na Bledu dobila prvo nagrado občinstva. Skladbo sta tedaj zapela Beti Jurković in Stane Mancini.

Skladba je bila zanimiva za narodnozabavno priredbo Igorju Podpečanu, ki jo je priredil za svoj ansambel Igor in zlati zvoki. Skladbo je z občutkom zapela njihova pevka Jelka Hafner.

ANSAMBEL IGOR IN ZLATI ZVOKI

Zasedbo sestavljajo:

IGOR PODPEČAN- harmonika, vokal, pozavna.

BRANKO JAHN - klarinet, saksofon, vokal.

JELKA HAFNER -solo vokal, violina.

MIKE OREŠAR kitara, klarinet, vokal.

MARTIN FRECE- bas, vokal.

MATEJ KOZEL- trobenta, bobni, vokal.

IGOR IN ZLATI ZVOKI- NOCOJ KO SRČEK ME BOLI

Ansambel je pričel z delovanjem leta 1992. Pred tem je vodja ansambla Igor Podpečan igral bariton in bas v skupini CIK in nato v zadnji zasedbi ansambla Avsenik. Po tem, ko so Avseniki prenehali z delovanjem, je vzel v roke harmoniko in ustanovil lasten ansambel pod imenom, ki ga poznamo danes.

Skupina je do sedaj izdala 23 albumov (kaset, CD jev, DVD jev) v Sloveniji in 12 na nemškem govornem področju (leta 1997 prejeli zlato kaseto, leta 2002 pa platinasto ploščo) in 10 za nemško govorno področje. Za večje uspehe štejejo nagrado za najboljši slovenski valček leta 1998- skladba Zlatolaska, in 3 nastopi v sloviti TV oddaji Karla Moika »Musikantenstadl«. Gostovali so v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in zunaj njenih meja, ustvarili na desetine zimzelenih uspešnic.

Nato je ansambel začel nastopati v živo- doma in tudi v tujini. Vseskozi je ostal zvest tipičnemu kvintetovskemu zvoku, včasih pa vplete tudi elemente modernejših glasbenih zvrsti, sodeluje tudi z znanimi glasbenimi izvajalci (Fantje s Praprotna, Lucienne Lončina, Alfi Nipič, Tomaž Domicelj, Irena Vrčkovnik…)

Njihova pevka Jelka Hafner je bila proglašena za naj pevko domače glasbe v letih 2000 in 2002.

Leta 2002, 2006 so bili na turneji po ZDA in Kanadi, leta 2002 so prejeli nagrado Slovenski rubinasti slavček.

V aprilu 2007 so v Atenah igrali na veliki promocijski prireditvi »Slovenski dnevi v Grčiji«, na kateri so bili prisotni tudi vsi pomembnejši predstavniki političnega in gospodarskega dogajanja Slovenije in Grčije.

Septembra 2007 so v sklopu svoje 15-letnice nastopali po ZDA in Kanadi, live koncert iz Toronta (ladja Captain John) pa je naslednjo noč slišala vsa Slovenija. Igor je namreč audio zapis koncerta poslal po internetu v Slovenijo, nakar ga je naslednjo noč po vsej Sloveniji predvajalo združenje slovenskih radijskih postaj.

Med najpopularnejše njihove skladbe spadajo: Naš ata ni copata, Deklica s črnimi očmi, Zlatolaska, Čestitke in pozdravi, Gasilec moj, Lunco bom vprašal, Kavboj Joe, Labodi na Blejskem jezeru, Zakaj si tak štor, Le ti si mi zaupala, Piranski zaliv, Slovenček, Vse v življenju se obrne, Halo Evropa…

CD/MC/DVD produkcija v Sloveniji:

Naš ata ni copata (1992) MC, Muzikant je potepuh (1993) MC, Božične in novoletne pesmi (1993) MC/CD, Gasilec moj (1993)MC, 25 domačih 1. (1994) CD, Uspešnice Lojzeta Slaka v izvedbi I in ZZ (1995)MC/CD, Čestitke in pozdravi (1995) MC/CD, Najlepše melodije (1997) CD, Lunco bom vprašal (1997) MC/CD, Zlatolaska – Najlepši valčki(1998) MC, Ena majhna luštna stvar (1999)MC/CD, 25.domačih 2. (1999) CD, Kavboj Joe – 10 let (2002) MC/CD, Najlepše melodije bratov Avsenik z I in ZZ (2002) MC, CD, Najlepše melodije (2004) CD, Halo Evropa (2006) CD, Zakaj si tak štor (2007) CD, Slovenske narodne (2007) CD, Piranski zaliv (2009) CD, Videoarhiv (2009) DVD, Uspešnice Lojzeta Slaka (2011) CD, Vedno prvi – 20 let (2012) CD, Polka&Waltz Party (2014) CD, Dekle, zdaj mi povej (2014) .  

Save