Dan po Martinovem leta 2014 je bil predvsem za Prleke žalosten dan, saj je v 86. letu starosti umrl največji prleški muzikant, Alojz Grnjak.

alojzgrnjak

Njegov ansambel je namreč znan po mnogih uspešnicah, kot so Matjašek je gujdeka kla, Prleški vasovalec, Na cesti, V ljutomerski kleti, Večerni zvon, Prelepa si zemlja slovenska, Jeruzalem vabi, Stankova polka, Železnodverska - ki je med drugim tudi prleška himna,… Letos v času karantene, pa je v Branku Fifnji, dolgoletnemu pevcu v njegovem ansamblu, zrasla ideja o pesmi, ki bi bila posvečena Alojzu Grnjaku v čast in slavo. Tako je k sodelovanju povabil nekaj prleških muzikantov in nastala je spominska pesem Prleški godec.
Tako kot Grnjakove pesmi opevajo marljive prleške ljudi, dobro vinsko kapljico, zanimive vsakodnevne zgodbe in seveda lepe kraje, tako naša pesem govori o njem, o vandranju po tujih krajih, o tem kako je rasel s harmoniko v težkih časih in da njemu v spomin še vedno zvoni njegov najljubši prleški zvon. Skozi vaje in piljenje skladbe za snemanje v studiu, smo se skušali čimbolj približati prepoznavni Grnjakovi muziki. Na vajah so nas starejši, Grnjakovi muzikanti, podučili o mnogih zanimivostih, ki so se jim zgodile na špilih, vožnjah z mopedi in tovorjenju instrumentov iz kraja v kraj, snemanjih in ostalih dogodivščinah.
Refren pesmi je delo Franjota Slavinca, pokojnega člana ansambla Alojza Grnjaka, ostali del besedila pa sta za skladbo ustvarila Branko Fifnja in Matej Trstenjak, glasbo in aranžma pa David Lukner in Božidar Štiberc. Pomembno še je poudariti, da smo v tem priložnostnem sestavu sodelovali tako starejši kot mlajši muzikanti. Pevca skladbe Prleški Godec sta Angelca Škrinjar in Branko Fifnja, ki sta med drugim pela tudi v originalni zasedbi Ansambla Alojza Grnjaka, baritonist je Franc Prapotnik, frajtonar z enakim stilom igranja kot Alojz Grnjak je Ivan Hrnčič, predstavnika mlajše populacije prleških muzikantov pa sva Božidar Štiberc in David Lukner. S to medgeneracijsko povezavo smo hoteli simbolno pokazati, da na njega nismo pozabili in da bodo njegove pesmi živele večno.
Tebi, prleška legenda, pa želimo:
''Mirno spavaj tam, kjer zdaj si
in uživaj mir, pokoj.
Prleški pa zvon naj zate
Ave zaigra nocoj.''

Avtor članka: David Lukner

 

PRLEŠKI GODEC

Avtor besedila: Branko Fifnja, Matej Trstenjak, Franjo SlavinecAvtor glasbe: Božidar Štiberc, David Lukner, Franjo Slavinec

Vandrali smov tujekraje,
kakor eno združeni,
starepesmi in navade
skupaj smo obujali.

V lastnih pesmih si predstavil,
kar življenje dalo je,
v harmoniki se našel,
njej iskreno dal si vse.

Špilov je bilo veliko,
trudili smo se prav vsi
in s ponosom zaigrali,
množice zabavali.

Ko v roke harmoniko vzamem,
se vsakokrat spomnim na té.
Počivaj v miru, prijatelj,
pri tebi je mojesrce.

Mirno spavaj tam,
kjer zdaj si in uživaj mir, pokoj,
prleški pa zvon naj zate
»Ave« zaigra nocoj.